Готвене с CELEBRATE - Кремообразна супа с тиквено пюре (ВИДЕО
) Сезонът на пуловерите изисква утешителна купа със супа, която сгрява душата. Тази кремообразна супа от тиквено пюре е не само сърдечен избор за есента, но е и здравословно ястие, подходящо за бариатрични заболявания. Изпълнена с витамин А и антиоксиданти, тя е подхранващо лакомство както за вкусовите ви рецептори, така и за доброто ви настроение. Още по-хубаво е, че това кадифено удоволствие може да бъде на масата ви само за 30 минути, което го прави идеалната рецепта за натоварени дни, когато ви се прииска да вкусите от сезона.
Сервира се: 6 | Време за приготвяне: 10 минути | Време за готвене: 20 минути | Общо време: 30 минути |
Съставки
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 жълт лук (нарязан)
- 1 ябълка (обелена, почистена от семките, нарязана)
- 4 скилидки чесън (смлени)
- 1 дафинов лист
- 850 мл чисто тиквено пюре
- 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
- 1 чаена лъжичка кошерна сол
- 1/2 чаена лъжичка смляна канела
- 1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер
- 1/8 чаена лъжичка подправка за тиква
- 1/8 чаена лъжичка смлян карамфил
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 2 супени лъжици чист кленов сироп
- 1/2 чаша кокосово мляко
- Гарнитура: препечени пепита, препечени тиквени семки, препечени кедрови ядки, капка кокосово мляко, настърган кокос, смлян черен пипер
Начин на приготвяне
- Добавете зехтин в голяма тенджера и загрейте на средна температура. Добавете лука и ябълката и гответе за около 5 минути или докато омекнат. Добавете чесъна и дафиновия лист и гответе още минута.
- Добавете тиквеното пюре, джинджифила, солта, канелата, индийското орехче, червения пипер, подправката за тиква, карамфила и зеленчуковия бульон. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Отстранете дафиновия лист.
- С помощта на блендер смесете съставките в тенджерата до гладка смес. Разбъркайте кокосовото мляко и кленовия сироп.
- Сервирайте супата в индивидуални купички и гарнирайте по избор с препечени пепита, препечени тиквени семки, препечени кедрови ядки, капка кокосово мляко, настърган кокос и/или смлян черен пипер.
Знаете ли, че?
Факти за тиквата
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на бета-каротина - антиоксидант и прекурсор на витамин А (съдържа се във витамините на Celebrate
)- Антиоксидантите предпазват тялото ни от увреждане от свободните радикали, подпомагат имунната ни система и могат да намалят риска от развитие на сърдечни заболявания и рак.
- Бета-каротинът е прекурсор на витамин А, което означава, че се превръща във витамин А в организма. Витамин А е необходим за нормалното зрение, генната експресия, възпроизводството и имунната функция. Той е от съществено значение и за нормалния растеж, развитие и поддържане на тъканите.
Факти за джинджифила
Джинджифилът е пикантен, ароматен корен, който обикновено се използва за подправяне на храни и е широко използван в традиционната медицина.
- Проучванията показват, че ежедневната консумация на джинджифил може да има много ползи за здравето, като например облекчаване на гаденето, намаляване на мускулните болки след тренировка, облекчаване на някои видове болка и подпомагане на хората с диабет да контролират по-ефективно нивата на глюкоза в кръвта.