Доверието на над 240 000 души

Научно доказано

Отстъпки за обем до 15%

Вашата количка

Защо не трябва да приемате калций и желязо заедно

Calcium and Iron supplements | Calcium and Iron Absorption | Celebrate Vitamins

Калцият и желязото са основни минерали, които играят жизненоважна роля в човешкия организъм. Калцият е отговорен за изграждането и поддържането на здрави кости, а желязото спомага за преноса на кислород в кръвта. Въпреки че и двата минерала са изключително важни, съществува обща препоръка да се избягва съвместното приемане на добавки с желязо и калций. Ето защо:

1. Конкурентна абсорбция: Калцият и желязото са в конкурентни отношения по отношение на усвояването. Когато се консумират заедно, калцият може да възпрепятства усвояването на желязото. Това е особено важно за хората, които са изложени на риск от желязодефицитна анемия.1 Както калцият, така и нехемовото желязо (видът желязо, който се съдържа в растителните храни и добавки) използват двувалентни метални транспортери за абсорбция в червата. Когато и двата минерала са във високи концентрации, те се конкурират за тези транспортери. В резултат на това усвояването на едното или на двете може да бъде намалено.2

2. Проблеми с храносмилането: Високите дози калций, особено когато се приемат с добавки с желязо, могат да причинят храносмилателни проблеми като запек. От друга страна, някои добавки с желязо могат да предизвикат стомашни спазми, гадене или диария.3 Киселата среда в стомаха е от съществено значение за усвояването на желязото. Калциевият карбонат, често срещана форма на калциева добавка, може да действа като антиацид, повишавайки pH в стомаха. Тази промяна може потенциално да намали разтворимостта и абсорбцията на нехемовото желязо.4

3. Оптимална абсорбция: За да се възползвате максимално от добавките си, е важно да оптимизирате усвояването. Чрез разделяне на приема на добавки с калций и желязо може да се гарантира, че организмът усвоява максимално и двата минерала.5 В червата калцият може да се свърже с желязото, като образува неразтворими комплекси. Тези комплекси не се усвояват. По този начин, дори и да има голямо количество желязо в храносмилателната система, то може да не се абсорбира ефективно, ако има и висока концентрация на калций.6

4. Специални групи от населението: Бременни жени, вегетарианци, пациенти с операция за отслабване и други с по-висок риск от недостиг на желязо могат да бъдат особено засегнати от конкурентната абсорбция между калция и желязото.7

5. Съображения за хранене: При планиране на храненията, особено за тези, които разчитат на обогатени храни за своя прием на желязо, може да е полезно да се отделят храните с високо съдържание на калций от тези, богати на желязо. Например консумирането на млечни продукти по различно време от обогатените с желязо зърнени храни може да помогне за оптимизиране на усвояването на двата минерала.8

6. Хемно срещу нехемно желязо: Струва си да се отбележи, че хемното желязо (намиращо се в храните от животински произход) се усвоява по различен начин от нехемното желязо. Макар че калцият може да повлияе на абсорбцията на нехемното желязо, влиянието му върху абсорбцията на хемното желязо е по-малко значимо. Това разграничение може да се дължи на различните пътища, по които тези два вида желязо сеусвояват9

. 7. Регулиране на хомеостазата на желязото: Организмът разполага със сложна система за регулиране на нивата на желязото. Когато запасите от желязо са ниски, червата увеличават абсорбцията на желязо. Когато нивата на желязо са достатъчни или високи, абсорбцията намалява. Наличието на други минерали, включително калций, може допълнително да повлияе на тази регулаторна система.10

Докато приемът на желязо и калций са жизненоважни за нашето здраве, е важно да се отнасяме стратегически към техния прием. Чрез разбиране и отчитане на взаимодействията им човек може да взема информирани решения относно храненето и добавките, за да осигури оптимално усвояване и ползи за здравето. Разбирането на тези механизми подчертава значението на съзнателната консумация на калций и желязо. При планиране на хранителен режим или прием на добавки може да е полезно да се отдели приемът на богати на калций храни или добавки от богатите на желязо, за да се осигури оптимално усвояване.

ИЗТОЧНИЦИ

1- Hallberg L, Brune M, Rossander L. Effect of ascorbic acid on iron absorption from different types of meals (Влияние на аскорбиновата киселина върху усвояването на желязо от различни видове храна). Human Nutrition. Applied Nutrition (Приложно хранене). 1986;40(2):97-113.

2- Gunshin H, Mackenzie B, Berger UV, Gunshin Y, Romero MF, Boron WF, Nussberger S, Gollan JL, Hediger MA. Cloning and characterization of a mammalian proton-coupled metal-ion transporter (Клониране и охарактеризиране на протонно свързан метално-йонен транспортер при бозайници). Nature. 1997;388(6641):482-488.

3- Fine KD, Santa Ana CA, Porter JL, Fordtran JS. Чревна абсорбция на магнезий от храни и хранителни добавки. Journal of Clinical Investigation (Списание за клинични изследвания). 1991;88(2):396-402.

4- Diaz M, Rosado JL, Allen LH, Abrams S, Garcia OP. Ефикасност на местна храна, богата на аскорбинова киселина, за подобряване на абсорбцията на желязо от мексиканската диета: полево проучване с използване на стабилни изотопи. American Journal of Clinical Nutrition (Американско списание за клинично хранене). 2003;78(3):436-440.

5- Cook JD, Monsen ER. Витамин С, обикновена настинка и усвояване на желязото. American Journal of Clinical Nutrition (Американско списание за клинично хранене). 1977;30(2):235-241.

6- Hallberg L, Rossander-Hulten L. Калций и усвояване на желязо: механизъм на действие и хранително значение. European Journal of Clinical Nutrition (Европейско списание за клинично хранене). 1991;45(5):225-233.

7- Milman N, Byg KE, Bergholt T, Eriksen L. Железен статус и железен баланс по време на бременност. Критична преоценка на приложението на желязо в хранителните добавки. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. 1999;78(9):749-757.

8- Lynch SR. Взаимодействие на желязото с други хранителни вещества. Nutrition Reviews. 1997;55(4):102-110.

9- Hallberg L, Hulthen L. Прогнозиране на абсорбцията на желязото в храната: алгоритъм за изчисляване на абсорбцията и бионаличността на желязото в храната. American Journal of Clinical Nutrition (Американско списание за клинично хранене). 2000;71(5):1147-1160.

10- McKie AT, Barrow D, Latunde-Dada GO, Rolfs A, Sager G, Mudaly E, Mudaly M, Richardson C, Barlow D, Bomford A, Peters TJ, Raja KB, Shirali S, Hediger MA, Farzaneh F, Simpson RJ. Желязо-регулирана желязо-редуктаза, свързана с усвояването на желязото от храната. Science. 2001;291(5509):1755-1759.

Предишна публикация

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани