Тази година за Деня на майката защо не опитате малко по-различна вариация на класическата рецепта за киш? Тази версия добавя допълнителни зеленчуци и съдържа по-малко наситени мазнини и въглехидрати, без да се лишава от вкуса! Обещаваме, че няма да ви липсва коричката!
Порции: 8 | Време за приготвяне: 20 минути | Време за готвене: 45 минути |
Съставки
- 10 големи яйца
- ¼ чаша нискомаслено мляко
- ½ чаша нискомаслена извара
- ½ чаша канадски бекон, нарязан на кубчета
- ½ чаша лук, нарязан на кубчета
- 1 чаша розички броколи, нарязани на дребно
- 3 чаши спанак, нарязан на ситно
- 1 малка тиквичка, нарязана на филийки
- ½ чаша чери домати, разрязани наполовина
- 1 супена лъжица босилек, нарязан на ситно
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. смлян черен пипер
Начин на употреба
- Загрейте фурната на 190 °C. Напръскайте дълбока тавичка за пай с диаметър 22 см* с незалепващ спрей за готвене и я оставете настрана.
- Загрейте голям тиган на средно висока температура. Добавете 1 с. л. олио в тигана. Добавете лука и канадския бекон. Гответе, докато лукът омекне, а беконът покафенее.
- Добавете спанака и броколите и гответе още 3-4 минути. Когато леко омекнат, добавете ги в чинията за пай и ги разпределете на равномерен слой.
- Добавете нарязаните тиквички в тигана и гответе по 2 минути от всяка страна. Подредете ги на един пласт в тавичката за пай.
- Подредете доматите в тигана заедно с останалите зеленчуци. Поръсете нарязания босилек отгоре.
- В голяма купа смесете яйцата, млякото, изварата, солта и пипера. Разбийте, докато се смесят напълно.
- Изсипете яйчената смес върху зеленчуците. Поставете в предварително загрятата фурна. Печете за 45 минути или докато се надуе и придобие златистокафяв цвят по краищата.
- Извадете от фурната и оставете да се стегне за 10 минути. Нарежете киша на 8 равни парчета и сервирайте.
*Може да се замени със стъклен съд за печене с размери 20 x 20 см