Порции: 15 | Време за приготвяне: 20-25 минути | Време за готвене: 2 часа |
Ирландска говежда яхния, подходяща за бариатрици
Това е универсален обрат на ирландската класика - идеален за Деня на Свети Патрик! Променихме класическата версия на задушено говеждо месо и я направихме малко по-подходяща за бариатрици, като намалихме количеството на картофите, увеличихме протеините и добавихме още няколко зеленчука. Тази рецепта може да се приготви и в мигновена тенджера или в глинен съд, в зависимост от времето ви!
Съставки
- 1 с.л. зехтин
- 900 г говежди бут - нарязан на кубчета с големина 1 инч, без видимата мазнина
- 2 с. л. брашно за всички цели
- 3 с.л. доматено пюре
- 3 чаши говежди бульон с ниско съдържание на натрий
- 1 чаша бира Guinness stout - по избор
- 2 ч.л. сос Уорчестър
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 голям жълт лук, нарязан на големи кубчета
- 2 големи стръка целина, нарязани на големи кубчета
- 3 големи моркова, нарязани на големи кубчета
- 2 златни или червени картофа с кожа, нарязани на големи кубчета
- ½ чаша замразен грах
- 225 мл гъби бейби белла, нарязани на филийки
- 2 скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на употреба
- Поставете фурна или голяма тенджера на средна температура и оставете да се загрее за около 5 минути. Пригответе всички зеленчуци.
- Нарежете месото на големи парчета, като отстраните видимата мазнина. Разпределете го на равномерен слой върху дъската за рязане. Поръсете с брашно и разбъркайте, за да се покрие.
- Добавете 1 с. л. масло в тенджерата, след което добавете около 10 парчета месо. Не препълвайте тенджерата, защото месото няма да се запържи. Обръщайте на всеки 2 минути, докато се запържи напълно. Вероятно ще се наложи да направите 2-3 партиди. Извадете от тигана и оставете настрана.
- Добавете доматеното пюре в тигана и гответе 1-2 минути, за да се развие ароматът. Добавете бирата "Гинес", за да се обезмасли тиганът, като остържете дъното, за да се отделят всички парченца. Добавете говеждия бульон, соса Уорчестър, мащерката и дафиновите листа и върнете месото в тигана. Оставете го да заври, след което намалете температурата до минимум. Гответе на слаб огън в продължение на 2 часа.
- Добавете всички зеленчуци и останалите съставки в тенджерата и продължете да варите на слаб огън още един час или докато месото стане много крехко, а зеленчуците омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Забележка: Бирата не е задължителна, ако решите да я пропуснете, заменете я с още 1 чаша говежди бульон.
Други методи за готвене:
За Crockpot: Пригответе на ниска степен за 6-8 часа.
За Instant Pot: Гответе на висока степен за 60 минути и оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути.