Готвене с CELEBRATE - Хумус от печени червени чушки (ВИДЕО)
Повишете нивото на своите закуски с този подходящ за бариатрични заболявания хумус от печени червени чушки. Този кремообразен дип, пълен с полезни за сърцето протеини и фибри от нахута, е ароматна закуска, която задоволява желанието за ядене и същевременно ви държи в норма. Съчетайте го с хрупкави зеленчукови пръчици или с любимите си пълнозърнести крекери, за да се насладите на вкусно и питателно лакомство без вина.

| Направете: 8-10 порции | Време за приготвяне: 10 минути |
Съставки
- 50-450 мл консерви нахут, отцедени
- 1/4 чаша течност от нахут
- 25-475 мл буркан печени червени чушки, отцедени
- 1/2 чаша тахан
- 1/4 чаша зехтин
- 1/4 чаша лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1/2 чаена лъжичка сол
Направления
- Добавете всички съставки в блендера и смесете на висока степен за 30 секунди. Добавете още течност от нахут или зехтин (по лично предпочитание) за по-гладка консистенция.
Хранителни факти
Нахут
- Понякога наричан гарбанзо, нахутът е универсално бобово растение, което може лесно да се добавя към салати, да се смесва в хумус и дори да се използва в десерти!
- Нахутът е добър източник на фибри и съдържа голямо количество минерали като желязо, магнезий и фосфор.
- Нахутът е храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че помага на храната да се усвоява бавно и не предизвиква резки скокове на кръвната захар.
- Нахутът е чудесен източник на протеини, които са полезни за сърцето. Те са богати на фибри, ненаситени мазнини и растителни стероли. Всички тези хранителни вещества могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола.
Източници:
- Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Хранително качество и ползи за здравето от нахута (Cicer arietinum L.): преглед. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 1:S11-S26. doi:10.1017/S0007114512000797
- Източник на информация за храненето. Нахут (Garbanzo Beans). Harvard T.H. Chan School of Public Health. N.d. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chickpeas-garbanzo-beans/
Джинджифил
- Джинджифилът съдържа съединения, наречени гингероли и шогаоли, които намаляват възпалението и действат като антиоксиданти.
- Смята се, че противовъзпалителният ефект на джинджифила спомага за намаляване на болката, свързана с остеоартрит, мигрена и менструация.
- Доказано е, че джинджифилът помага за облекчаване на гаденето, особено сутрешното гадене и гаденето, което се появява след операция.
- Освен че добавя силен аромат към любимите ви ястия, можете да намерите джинджифил в различни чайове, сокове и бонбони.
Източници:
- NatMed Pro. Джинджифил. Обновена на 11 октомври 2023 г. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=961#effectiveness
- Национален център за допълващо и интегративно здраве. Джинджифил. Актуализирано през декември 2020 г. https://www. nccih.nih.gov/health/ginger
- White, Brett. Джинджифил (Ginger): Джинджифил: преглед. Am Fam Physician: Джинджифил в медицината. 2007;75(11):1689-1691. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0601/p1689.html
Кимион
- Кимионът е не само широко използвана подправка, но и се използва в традиционната медицина от векове.
- Кимионът съдържа съединения, които доказано понижават нивата на кръвната захар.
- Доказано е, че кимионът се бори с бактериите и гъбичките, които могат да причинят инфекции и заболявания, пренасяни чрез храната.
Източници:
- NatMed Pro. Кимион. Обновена на 16 ноември 2023 г. https://naturalmedicines. therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=635
- Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices (Антибактериална и противогъбична активност на подправки). Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
- Johri RK (Джохри РК). Cuminum cyminum and Carum carvi (Cuminum cyminum и Carum carvi): Carum carum: Актуализация. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):63-72. doi:10.4103/0973-7847.79101
Къри на прах
- Къри на прах е комбинация от билки и подправки, които се използват в традиционните тайландски ястия. Съществуват три често срещани вида къри: жълто, червено и зелено. Всеки от тях има уникален вкус и ползи за здравето.
- Жълто
- Жълтото къри Основната съставка на жълтото къри е куркумата. Куркумата създава яркия жълт цвят на кърито. Тя съдържа и куркумин, който се използва в различни традиционни лекарства заради антиоксидантното, противовъзпалителното и детоксикиращото си действие.
- Не забравяйте да добавяте черен пипер към ястията с куркума, тъй като той може да помогне на тялото ви да усвои полезния куркумин.
- Куркумата не е единствената суперзвездна подправка, която се съдържа в кърито. Кърито често съдържа и други подправки като кориандър, дафинов лист и джинджифил. Наред със собствения си набор от ползи за здравето, тези три подправки доказано подпомагат храносмилането и намаляват разстройството на стомашно-чревния тракт.
- Зелено и червено
- За приготвянето на червено и зелено къри се комбинират кокосово мляко, люти чушки и други подправки. Вероятно сте се досетили, че червеното къри се приготвя с червени чушки, а зеленото къри - със зелени чушки.
- Лютите чушки съдържат съединение, наречено капсаицин, което може да подпомогне загубата на тегло чрез увеличаване на метаболизма и потискане на апетита.
Източници:
- NatMed Pro. Capsicum. Обновена на 23 юни 2023 г. https://naturalmedicines. therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=945#background
- Национален институт по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. Диетични добавки за отслабване: Информационен лист за здравни специалисти. Актуализиран на 18 май 2022 г. https://ods. od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#disc
- Benenden Health (Здравеопазване на Бененден). 7 изненадващи ползи за здравето от кърито на прах. N.d. https://www. benenden.co.uk/be-healthy/nutrition/spice-of-life-7-surprising-health-benefits-of-curry-powder/