Днес ще се потопим в една вкусна и дълбоко удовлетворяваща рецепта: Селска супа от боб и зеленина за здравето на сърцето. Тази обилна купа е не само изпълнена с вкус, но и преливаща от доброта!

Нека поговорим за звездите на шоуто: зеленолистните зеленчуци! Спанакът, кейлът или зелето - изборът е ваш - са хранителни източници. Те са пълни с витамини и минерали, а освен това съдържат нитрати, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

И не забравяйте за боба! Те са фантастичен източник на протеини и фибри, а проучванията показват, че могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Когато използвате консервиран боб, винаги избирайте сортове с ниско съдържание на натрий или го изплаквайте добре, за да намалите приема на натрий.
Гледайте видеоклипа "Готвене с Celebrate" по-долу за пълната рецепта:
Готвене с CELEBRATE - селска супа с боб и зеленина за здравето на сърцето
| Направете: 4 порции | Време за приготвяне: 5 мин. | Време за готвене: 25 мин. |
Съставки
-
1 супена лъжица зехтин
-
1 чаша моркови, нарязани на кубчета
-
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
-
2 скилидки чесън, нарязани на дребно
-
2 чаши зелеви листа, зеле и/или зеле, нарязани на ситно
-
1 консерва бял боб, боб пинто, грах с черни очи или любим боб, изплакнат и отцеден
-
4 чаши пилешки или зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий
-
1 супена лъжица соев сос
-
1 супена лъжица ябълков оцет или на вкус
-
2 чаши пресни листа от спанак по избор
Указания
-
В тежка тенджера или фурна за готвене с вместимост 2 или 3 кварца загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязаните на кубчета морков и лук и задушавайте, докато омекнат, около 7-10 минути. Добавете чесъна и гответе още една минута.
-
Добавете зелената салата (или кейл, или зеле) и задушавайте още 10 минути или докато омекнат.
-
Прибавете бульона и оставете да къкри на слаб огън.
-
Добавете изплакнатия боб, соевия сос и ябълковия оцет.
-
Завършете, като добавите пресен спанак непосредствено преди сервиране.
-
Сервирайте в големи чинии, гарнирани с крутони (по желание).