Днес се потапяме в една вкусна и дълбоко удовлетворяваща рецепта: Рустикална супа от боб и зеленина за здраво сърце. Тази сърдечна купа не само е изпълнена с вкус, но и изобилства от добрини!

Нека поговорим за звездите на шоуто: листни зелени! Спанак, кейл или колард – изборът е ваш – те са хранителни сили. Те са заредени с витамини и минерали и също така съдържат нитрати, които помагат за отпускането на кръвоносните съдове и подобряват кръвния поток.

И не забравяйте за тези бобови! Те са фантастичен източник на протеини и фибри, и изследванията показват, че могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Когато използвате консервиран боб, винаги избирайте ниско-солени варианти или ги изплакнете добре, за да намалите приема на натрий.
Гледайте видеото "Готвене с Celebrate" по-долу за пълната рецепта:
ГОТВЕНЕ С CELEBRATE - Рустикална супа от боб и зеленина за здраво сърце
| Прави: 4 порции | Време за подготовка: 5 мин | Време за готвене: 25 мин |
Съставки
-
1 супена лъжица зехтин
-
1 чаша моркови нарязани на кубчета
-
1 малка глава лук нарязана на кубчета
-
2 скилидки чесън ситно нарязани
-
2 чаши колард, кейл и/или зеле нарязани
-
1 консерва бял боб, пинто боб, грах или любими бобови изплакнати и изцедени
-
4 чаши ниско-солен пилешки или зеленчуков бульон
-
1 супена лъжица соев сос
-
1 супена лъжица ябълков оцет или на вкус
-
2 чаши пресни спаначени листа по желание
Инструкции
-
В тежък съд от 2 или 3 литра или в холандска фурна загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязаните на кубчета моркови и лук и задушете, докато не станат само меки, около 7-10 минути. Добавете чесъна и гответе още една минута.
-
Добавете колард (или кейл или зеле) и задушете още 10 минути или докато не станат само меки.
-
Добавете бульона и доведете до леко кипене.
-
Добавете изплакнатия боб, соевия сос и ябълковия оцет.
-
Завършете, като добавите пресния спанак точно преди сервиране.
-
Сервирайте в големи купи, гарнирани с крутони (по желание).