Запознайте се с новата си вечеря - сладки и опушени бургери от сьомга. Малко сладко, малко дим и малко подправки - тези бургери съчетават сочна сьомга, овкусена с чесън, чипотле и кориандър, с кремообразен, леко пикантен сос адобо. Сервирайте върху пълнозърнеста кифла или салатено фолио с нарязани домати и лук. Тези вкусни бургери със сьомга са лесни за приготвяне, преливат от аромат и са готови за по-малко от час за лесно седмично хранене.
Направете: 4-6 бургера | Време за приготвяне: 25 минути | Време за готвене: 10 минути |
Съставки:
- 450 г филе от сьомга без кожа
- 1 скилидка чесън, грубо нарязана
- ½ малка глава лук, нарязана на едро
- 2 големи яйца
- ½ чаша пълнозърнеста галета
- 2 с. л. кориандър, нарязан на ситно
- 1 чушка чипотле в адобо, нарязана на ситно
- 1 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. кимион
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
Сладък и опушен сос Адобо
- 1 чушка чипотле в адобо
- 1 с. л. мед
- ½ ч.л. чесън на прах
- 1 с. л. кориандър, нарязан на ситно
- 2 с.л. лека майонеза
- ¼ чаша гръцко кисело мляко
Инструкции за сервиране: Пълнозърнести кифлички или обвивки от маруля, нарязани домати, нарязан лук
Указания:
- Загрейте фурната до (200 С).
- В кухненски робот добавете лука и чесъна. Пулсирайте, докато се накълцат на ситно. Нарежете сьомгата на големи парчета и я поставете в кухненския робот. Пулсирайте, докато сьомгата се смели и слепне, но не стане гладка паста. Ако пулсирате прекалено много, бургерите ще станат твърди.
- Прехвърлете сместа от сьомга в купа. Добавете яйцата, галетата, кориандъра и подправките. Разбъркайте, за да се комбинират. Оформете бургери и ги оставете настрана.
- Постелете лист за печене с пергаментова хартия. Напръскайте със спрей за готвене с незалепващо покритие.
- Подредете питките върху хартията за печене.
- Печете за 10 минути или докато се стегнат напълно.
- За да приготвите соса, нарежете чушката чипотле на ситно и смесете всички съставки в малка купа.
- Сглобете бургерите върху пълнозърнести кифлички със салата, домати и лук, ако желаете. Намажете горните кифлички с 1 с.л. от опушения сос адобо.