Доверието на над 240 000 души

Научно доказано

Отстъпки за обем до 15%

Вашата количка

Предимства на проследяването на храната при бариатрични пациенти

Photo of Nutrition facts label

Когато се опитвате да намалите теглото си, колко пъти сте получавали указания да следите храната си от регистрирания си диетолог, здравния си треньор, първичния лекар, бариатричния хирург и т.н.? Има вероятност да сте чували това многократно, но кой всъщност е отделил време да го направи? Малко хора обичат да следят храната, но е доказано, че това е полезно за краткосрочното и дългосрочното отслабване, когато се съчетава с посещения при здравни специалисти.

Как да проследявате храната си

Проследяването на храната може да се осъществи по няколко начина. Можете да изтеглите приложение за проследяване на храната на телефона си, да си вземете тетрадка и просто да записвате подробностите за храненията си, а можете дори да отпечатате хранителен дневник от няколко различни източника. Независимо от начина, по който изберете да проследявате храната си, това ще ви помогне да сте по-внимателни при избора на храна, да сте по-наясно с калориите в храната и дори да откриете хранителни алергии/непоносимост.

Ползи от проследяването на храната

Проучване, проведено в Западна Вирджиния, насърчава пациентите да водят дневници за храната и упражненията с помощта на писалка и хартия, да правят по-здравословен избор на храна и да се претеглят поне веднъж седмично по време на програмата, докато посещават планираните образователни сесии. През това време участниците, които са записвали храната и упражненията си поне 5 пъти седмично, са загубили значително повече тегло в сравнение с участниците, които са записвали по-малко от 5 дни седмично1. За сравнение е проведено друго проучване, при което някои участници са следили храната си с мобилно приложение, а други не са го правили. И двете групи са получавали телефонни обаждания с треньор два пъти седмично. Групата, на която е било казано да следи храната си с мобилно приложение, е отслабнала с 3 % повече от групата, която не е следила

.3 Академията по хранене и диететика публикува проучване, което е по-задълбочено от другите две. Това проучване разглежда и други модификации на поведението в допълнение към упражненията и воденето на дневник на храненето. Те установиха, че участниците, които са попълвали повече дневници за хранене, са отслабнали с 3,7% повече. Освен това участниците, които са пропускали хранене или са обядвали навън поне веднъж седмично, са отслабнали по-малко от останалите, което показва ползите от приготвянето на храна и яденето на 3 балансирани хранения на ден.2

Когато отделяте време да записвате храната и упражненията си, ще видите по-добри резултати в дългосрочен план. Имайте предвид, че най-добрите резултати ще дойдат, когато държите себе си отговорни, и се уверете, че имате чести контролни прегледи и/или образователни курсове.

Ако търсите добро приложение за водене на дневник на храните, ето няколко, с които да започнете

:

Ако предпочитате да си водите дневник с химикал и хартия, използвайте такъв, който включва подробности като вида и количеството на храната, приема на течности, времето на консумация, броя на порциите, общите калории, въглехидратите, протеините, мазнините, упражненията и как сте се чувствали след хранене (прекалено сити, все още гладни, точно колкото трябва и т.н.).

Препоръки:

  1. Ingels, John Spencer, et al. "The Effect of Adherence to Dietary Tracking on Weight Loss: Using HLM to Model Weight Loss over Time." Journal of Diabetes Research, том 2017, 2017 г., стр. 1-8, doi:10.1155/2017/6951495.
  2. Kong, Angela, et al. "Self-Monitoring and Eating-Related Behaviors Are Associated with 12-Month Weight Loss in Postmenopausal Overweight-to-Obese Women" ("Самонаблюдението и свързаните с храненето поведения са свързани с 12-месечната загуба на тегло при жени в постменопауза с наднормено тегло до затлъстяване"). Списание на Академията на Nutrition and Dietetics, vol. 112, no. 9, 2012, pp. 1428-1435., doi:10.1016/j.jand.2012.05.014.
  3. Спринг, Бони и др. "Интегриране на технологиите в стандартното лечение за намаляване на теглото". JAMA Internal Medicine, том 173, № 2, 2013 г., стр. 105. doi:10.1001/jamainternmed.2013.1221.


Предишна публикация
Следваща публикация

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани