
Много пациенти съобщават за хранителни непоносимости, особено през периода веднага след операцията, когато ви е позволено да преминете към нормално хранене. Някои храни може да не се понасят добре и да предизвикат неприятно усещане или дори дискомфорт за известно време. Какво трябва да очаквате, ако сте пациент преди операция или в ранния следоперативен период? Какви се считат за нормални хранителни непоносимости и има ли други причини за хранителни непоносимости?
Чести хранителни непоносимости
Някои храни, които обикновено не се понасят добре след бариатрична операция, могат да включват, но не се ограничават до, паста, хляб, ориз, говеждо, пилешко, свинско, яйца, влакнести зеленчуци, плодове с мембрани, храни със семена и краве мляко (или други млечни продукти с лактоза). Въпреки това, имайте предвид, че всеки пациент е различен по отношение на това, което може и не може да понася. Също така помнете, че всеки ден може да е различен. Един ден може да можете да понасяте храна, която няколко дни по-късно няма да можете да понасяте. Друго, което да имате предвид, е, че някои пациенти изпитват промени във вкуса след бариатрична операция. Може просто вече да нямате желание за определени храни, които сте харесвали преди операцията си.
Защо определени храни не се понасят?
Някои хранителни непоносимости са временни и се появяват, защото новият ви "бебешки стомах" все още не е готов да обработи тази конкретна храна. Това е подобно на храненето на новородено. Може да искате да започнете с една нова храна наведнъж, индивидуално, и да видите как се понася, след което да продължите оттам. Опитвайки само една нова храна наведнъж, това помага да се определи коя храна не се е понасяла добре. Помнете да ядете само един или два хапки от новата храна в началото. Може да е добра идея да опитате всички нови храни вкъщи, докато не знаете по-добре какво можете или не можете да понасяте. Ако изпитате хранителна непоносимост, много професионалисти препоръчват да изчакате няколко седмици преди да опитате отново.
Друга причина, поради която една храна може да не се понася добре, би могла да бъде прекалено бързото преминаване към следващия етап на диетата. Някои пациенти може да се нуждаят от по-дълго време от препоръчителното в даден етап на диетата, преди да преминат към следващия. Това е нещо, което можете да обсъдите със своя хирург и/или диетолог.
От по-физиологична гледна точка, хранителните непоносимости (общо, не непременно специфични за бариатричната хирургия) могат да се появят поради липсата на правилните ензими или химикали, необходими за храносмилането на определена храна. Това може да причини симптоми, вариращи от гастроинтестинални симптоми, като диария, подуване и газове, до главоболие, промени в настроението и определени кожни състояния. Симптомите могат да бъдат незабавни или да отнемат време.
Съвети за намаляване на хранителните непоносимости.
Има няколко трика, които могат да помогнат за намаляване на риска от изпитване на хранителна непоносимост. Моля, говорете със своя хирург, диетолог и/или програма, преди да опитате някой от тях, за да се уверите, че вашата програма е съгласна с вашия хранителен план.
- Паста и ориз – Някои пациенти се справят добре с леко недопечени или препечени. Въпреки това, повечето пациенти не понасят тези храни до 9-12 месеца след операцията.
- Пресен хляб – Опитайте да го препечете, за да бъде по-толерантен. Въпреки това, повечето пациенти не понасят хляб до около 6-12 месеца след операцията.
- Говеждо, пилешко, свинско – Уверете се, че използвате метод на готвене, който запазва влагата. Гответе само до безопасната температура. Преготвянето изсушава храната и я прави по-малко поносима. Можете също да опитате да използвате омекотител за месо или марината (внимавайте със съдържанието на захар и мазнини), за да направите месото по-поносимо.
- Скариди – Много пациенти са казали, че колкото по-малки са скаридите, толкова по-добре ги понасят. Така че може би е най-добре да избягвате тези красиви скариди, докато не се отдалечите повече от операцията си.
- Яйца – Това е трудно. Някои пациенти могат да понасят твърдо сварени яйца, докато други не могат. Някои пациенти могат да понасят бъркани яйца, докато други не могат. Така че опитайте да промените метода на готвене на яйцата си, за да видите дали това прави разлика.
- Влакнести зеленчуци – Използвайте блендер и сито, за да отделите несмилаемите фибри. Някои пациенти може да трябва да изчакат 6-12 месеца след операцията, за да ядат определени храни, като целина, аспержи и др.
- Мембрани на плодове – Отстранете мембраните на портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, за да увеличите поносимостта.
- Кожи на плодове и зеленчуци – Отстранете кожата на плодовете, докато не се понасят по-добре, като ябълки, сливи, праскови, круши, краставици, картофи и др.
- Маруля – Марулята също изглежда не се понася много добре от някои пациенти. Въпреки че знаем, че тъмните, листни зеленчуци са по-хранителни, някои пациенти понасят по-добре айсберг маруля в началото и след това могат да опитат по-зелената маруля, когато са малко по-далеч от операцията. Други пациенти са споделили, че колкото по-свежа е марулята, толкова по-добре се понася.
- Храни със семена – Избягвайте да ядете семената, ако е възможно, или изчакайте да ядете тази храна, докато не сте малко по-далеч от бариатричната си операция (примери включват ягоди).
- Краве мляко (или други млечни храни) – Опитайте соево мляко, мляко без лактоза, оризово мляко или бадемово мляко (търсете леки или нискокалорични опции) вместо краве мляко.
- Размер на порцията – Често може да не е самата храна, която не се понася, а размерът на порцията на храната. Много пъти храните, които изглеждат "не понасяни", всъщност са храни, които ни засищат по-бързо, изисквайки да ядете по-малко от тях. Както знаем, трудно е да се определи точно колко от всяка храна можете да понасяте в началото, тъй като отнема време и практика, за да разберете какво можете да понасяте индивидуално. Например, пилешкото е често срещана храна, която не се понася добре. Дори ако можете да ядете 6 хапки кисело мляко, най-вероятно не можете да ядете 6 хапки пилешко. Пилешкото е по-твърд протеин и 1-2 хапки може да са всичко, което можете да понасяте в началото след операцията. Дори яденето на 1 хапка повече се счита за преяждане, което може да причини собствен дискомфорт. Работете, за да пренастроите ума си да разпознава усещането за ситост, за да избегнете неудобното усещане за "препълване".
- Темпото на ядене – Важно е да имате предвид скоростта, с която ядете. Може да можете да понасяте определена храна много по-добре, ако я ядете с по-бавно темпо и се уверите, че дъвчете правилно.
Докато този списък не е изчерпателен и всеки пациент е различен, надяваме се, че това ще помогне да направите прехода към новия си план за хранене след операцията малко по-лесен за вас. Моля, имайте предвид, че всяка програма има различни препоръки и всеки пациент е различен. Нещо, което работи за вас, може да не работи за вашия бариатричен приятел. Очакваме с нетърпение да празнуваме с вас, докато преминавате към нормалния си план за хранене!