Доверието на над 240 000 души

Научно доказано

Отстъпки за обем до 15%

Вашата количка

Всичко за влакната: Добри източници на фибри за диета с високо съдържание на фибри

Picture of foods high in fiber

Тъй като фибрите играят жизненоважна роля в метаболизма, е важно да се разберат видовете фибри, техните характеристики и откъде да се набавят добри източници на фибри за диета с високо съдържание на фибри. Те помагат за регулиране на нивата на глюкозата в кръвта, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, подпомагат контрола на теглото, могат да потиснат глада и насърчават редовността на червата. Американската сърдечна асоциация препоръчва дневен прием на 25-30 грама фибри всеки ден. Диетичните насоки за 2015-2020 г. препоръчват 14 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории. Съществуват два основни вида фибри: разтворими и неразтворими.

Видове фибри

  • Разтворимите фибри увеличават наличието на вода в червата и се превръщат в гел по време на храносмилането, за да забавят храносмилателния процес, като понижават нивата на холестерола и увеличават усвояването на хранителните вещества. Изберете този източник на фибри, ако имате рехави изпражнения, редуване на диария със запек или непълноценно изхождане.
    • Обичайни хранителни източници: овесени трици, ечемик, ядки, семена, боб, ябълки, портокали, грейпфрути, зеленчуци.
    • Общи добавки с фибри: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® и Metamucil®.
  • Неразтворимите фибри придават обем на изпражненията и увеличават скоростта на образуване на изпражненията. Изберете този източник на фибри, ако имате запек.
    • Обичайни хранителни източници: пшенични трици, ленено семе, зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове с ядливи кори.
    • Общи добавки с фибри: Фибри: Fibercon®

Има четири характеристики на фибрите

  • Разтворимост: дали влакната се разтварят във вода
  • Вискозитет: дали влакното ще сгъсти течността, в която е смесено
  • Гелообразуване: дали влакното ще задържа течност при контакта си с течности
  • Ферментация: дали влакната ще бъдат разградени от естествените бактерии (микробиома) в червата.

Начини за увеличаване на фибрите в диетата

  • Включете зеленчуци в храната
  • Закусвайте с плодове или ядки
  • Избирайте пълнозърнести храни вместо рафинирани зърнени храни
  • Включете семена от чиа или лен в шейкове
  • Избирайте цели плодове и зеленчуци вместо плодови сокове
  • Добавяйте зърнени храни към салатите

Храни, богати на фибри, и количество фибри

Храна Порция Количество влакнини
Овесени трици, сурови 30 ml 12 g
Пшенични трици, сурови 30 ml 12 g
Царевични трици, сурови 30 ml 22 g
Оризови трици, сурови 30 ml 6 g
Зърнени храни с трици Fiber One 1/2 чаша 14 g
Зърнени храни All-Bran 1/2 чаша 10 g
Fiber One Chewy Bars 1 бар 9 g
Боб Лима, сварен 1 чаша 14 g
Боб (фава), сварен 1 чаша 9 g
Черен боб, сварен 1 чаша 15 g
Боб Гарбанзо, сварен 1 чаша 12 g
Леща, сварена 1 чаша 16 g
Бъбрек, сварен 1 чаша 16 g
Морски боб, сварен 1 чаша 19 g
Бял боб, дребен, сварен 1 чаша 19 g
Боб Пинто, сварен 1 чаша 15 g
Малини, сурови 1 чаша 8 g
Боровинки, сурови 1 чаша 4 g
Ягоди, сурови 1 чаша 3 g
Къпини, сурови 1 чаша 8 g
Амарант, зърно 1/4 чаша 6 g
Ечемик, перлен, сварен 1 чаша 6 g
Пуканки, пукани на въздух 3 чаши 4 g
Овес (старомоден), сух 1/2 чаша 4 g
Ръжено брашно, сухо 1/4 чаша 7 g
Квиноа, сварена 1 чаша 5 g
Див ориз, сварен 1 чаша 3 g
Пшенично брашно (пълнозърнесто), сухо 1/4 чаша 4 g
Кафяв ориз, сварен 1 чаша 4 g
Булгур, сварен 1 чаша 8 g
Хляб (пълнозърнест), нарязан на филийки 1 филийка 2 g
Спагети (пълнозърнести), сварени 1 чаша 6 g
Банан 1 среден 3 g
Круша 1 средна 6 g
Orange 1 средна 4 g
Ябълка 1 средна 4 g
Сушени сини сливи сушени 1/2 чаша 6 g
Стафиди 60 мл 2 g
Праскови, сушени 1/4 чаша 3 g
Смокини, сушени 1/2 чаша 8 g
Кейл, сварен 1 чаша 3 g
Карфиол, сварен 1 чаша 5 g
Броколи, сварено 1 чаша 5 g
Брюкселско зеле, сварено 1 чаша 6 g
Червено зеле, варено 1 чаша 4 g
Тиквички, сварени 1 чаша 3 g
Тиква жълъд, сварена 1 чаша 9 g
Тиквички спагети, сварени 1 чаша 2 g
Бадеми 30 мл 4 g
Шам фъстък 30 мл 3 g
Кашу 30 мл 1 g
Фъстъци 30 мл 2 g
Орехи 30 мл 2 g
Бразилски орехи 30 мл 2 g
Слънчогледови семки 1/4 чаша 3 g
Тиквени семки 1/2 чаша 3 g
Сусамови семена 1/4 чаша 4 g
Ленено семе 1/4 чаша 4 g

Препратки:

  • Насоки за хранене 2015-2020 г. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/.
  • NIH Национална библиотека по медицина на САЩ. Medline Plus. Разтворими и неразтворими влакнини. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Палмър, Шарън. Списък с най-добрите храни, богати на фибри. Диетологът на днешния ден. Volume 10 No. 7(28). Юли 2008 г.
Предишна публикация
Следваща публикация

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани