Доверието на над 240 000 души

Научно доказано

Отстъпки за обем до 15%

Вашата количка

Основно ръководство за бариатричен прием на калории за ефективно отслабване

Image of a calorie tracking app and healthy foods.

Бариатричната хирургия е животоспасяваща процедура, от която ще отслабнете, ще намалите съпътстващите заболявания и ще изглеждате и ще се чувствате по-добре. Но за да бъдете успешни в дългосрочен план, ще трябва да промените диетата си. Звучи достатъчно лесно, но така ли е? Промяната е трудна, особено за тези, които са прекарали голяма част от живота си без здравословна връзка с храната. Наличието на цели и план е от съществено значение за управлението на тази промяна.

Roux-en-Y Гастрален байпас (RYGB), ръкавна гастректомия (SG) и билиопанкреатично отклонение с дуоденален превключвател (BPD/DS) операции променят начина, по който стомахът обработва храната, създавайки ограничение, малабсорбция или и двете, което означава, че ще приемате по-малко калории с времето. След операцията ще ви бъде предоставен план за хранене след операцията и постепенно ще увеличавате приема на храна, докато преминавате през различните етапи на диетата. Бариатричната диета е критичен хранителен план за хора, които са преминали бариатрична хирургия, като подчертава видовете храни и калорийния прием, необходими преди и след процедурата.

Тъй като стомахът сега е по-малък, ще ви трябват по-малко калории, за да се чувствате сити. Въпреки това, все още има много объркване относно насоките за хранене след операция и колко калории са необходими след гастрален ръкав и бариатрична хирургия. Диетичните насоки и хранителните нужди след операция, като тези за гастрален байпас и гастрален ръкав, са от съществено значение, за да се осигури успешното възстановяване и загуба на тегло. Прочетете нататък за отговора!

Колко калории ще трябва да консумирам след бариатрична хирургия?

Има много информация относно колко и какво трябва да ядете след бариатрична хирургия. Въпреки това, специфичният брой калории, които трябва да приемате ежедневно, не е толкова прост. Все още нямаме валидирано предсказателно уравнение за изчисляване на калорийни нужди за пациенти след бариатрична хирургия. Следователно, всякакви калорийни цели, които са ви дадени или сте прочели, не се основават на надеждни научни доказателства. Също така, вашият калориен прием ще се променя с течение на месеците след операцията. Размерите на порциите ще започнат да се увеличават; това е очаквано и напълно нормално. Трябва да се фокусирате повече върху качеството на храните, които избирате, отколкото върху количеството. Важно е да идентифицирате новите си сигнали за глад, както и сигналите за ситост. Фокусът не трябва да бъде върху броенето на точния брой калории, които консумирате, а върху насърчаването на промяна за цял живот, а не просто още една неустойчива диета. Въпреки това, мониторингът на дневния ви калориен прием е от съществено значение в контекста на следоперативните диетични насоки за пациенти с гастрален байпас, за да се гарантира, че е достатъчно нисък, за да улесни бързата загуба на тегло, като същевременно отговаря на индивидуалните хранителни нужди.

Бариатричната хирургия намалява количеството храна, което можете да консумирате. Въпреки това, тя няма ефект върху хранителното качество на храната, която ядете. Броенето на калории не е най-полезно, тъй като най-нискокалоричните избори не винаги са най-хранителни. Тъй като количеството е ограничено, трябва да се фокусираме върху това да се уверим, че качеството е високо. Ако трябва да имате целева гама от калории, за да ви държи на път, ние сме на разположение. Също така е важно да имате специализирани диетични планове и ресурси за пациенти с бариатрична хирургия, за да се уверите, че получават необходимите хранителни вещества.

Типичният прием на калории за първата седмица след операцията е приблизително 400 ккал/ден. Както вече споменахме, ще ви бъде предоставен план за хранене след операция, който вероятно ще бъде изцяло течен, за да подпомогне процеса на заздравяване на стомашно-чревния тракт. Вашата диета ще напредва и ще преминете от пюрирани към меки храни, преди да възобновите диета със солидни храни. До седмици 3-4, вашата гама от калории ще бъде 600-800 ккал/ден, и трябва да се стремите към 60-80 грама протеин на ден. Няколко месеца след операцията, пациентите трябва да консумират 1,200-1,500 ккал/ден, все още фокусирайки се върху 60-80 грама протеин на ден. Повечето пациенти ще консумират приблизително 1,500 до 1,800 ккал/ден 6 месеца след операцията и дългосрочно. Както виждате, вашият прием на калории ще се увеличи леко също. Освен това, много нискокалорична диета често е необходима за хора, които се подготвят за бариатрична хирургия, обикновено включваща 450-700 калории на ден под медицински надзор, за да се улесни загубата на тегло и да се подобрят резултатите от операцията.

Изброени по-долу са полезни съвети, за да ви държат на път:

  • Избягвайте закуски/грейзинг. Има е добре да имате закуска между храненията, когато сте гладни, но закуските или яденето през целия ден поради скука, умора и т.н. може да попречат на резултатите ви и да ви попречат да отслабнете.
  • Яжте протеин първо. Стремете се да консумирате поне 60 грама протеин всеки ден. Тъй като ядете по-малко храна, ще трябва да се уверите, че получавате достатъчно протеин. Опитайте да включите добър източник на протеин с всяко хранене (яйца, постно месо, птици, риба, боб или нискомаслени млечни продукти).
  • Яжте бавно. Всяко хранене трябва да продължава 20-30 минути. Ако ядете твърде бързо, може да ядете твърде много, преди да осъзнаете, че сте сити. Това може да доведе до гадене, повръщане и/или болка или натиск в рамото или горната част на гърдите.
  • Яжте малки количества. Трябва да ядете не повече от една чаша храна на хранене. Ако ядете по-големи порции, рискувате да наддадете на тегло и да разширите своята торбичка с времето. Използването на кухненска везна за претегляне на храната ще помогне.
  • Бавно въвеждайте нови храни. Опитайте да добавите една нова храна наведнъж, за да можете да определите кои храни можете и не можете да понасяте. Определени храни може да причинят проблеми за вас след бариатрична хирургия, въпреки че това ще варира от човек на човек. Вашият диетолог може да помогне, ако имате въпроси относно специфични храни.
  • Избягвайте захар и мазнини. Когато ядете добре балансирана диета с постни протеини, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни и плодове, няма да имате място за по-малко хранителни храни. Опитайте да следвате правилото 10 по 10. Яжте храни, които имат по-малко от 10 грама мазнини и 10 грама захар на порция.

И ето го. Това е вашият наръчник за калорийни цели и насоки за хранене след бариатрична хирургия. Въпреки че може да изглежда объркващо в началото, ще бъдете абсолютно добре, стига да следвате това и да слушате какво съветват вашите здравни специалисти. Моля, помнете, че това са само насоки. За да постигнете успех в своето пътуване към здравето, трябва да намерите насоките, които работят най-добре за вас и за вашия дългосрочен успех. Пътят на всеки е различен и вашите насоки може да не са същите като на другите.

Референции:

  • Jeffrey I. Mechanick et al. / Surgery for Obesity and Related Diseases 16 (2020) 175–247
  • Sherf Dagan S, Goldenshluger A, Globus I, et al. Nutritional recommendations for adult bariatric surgery patients: clinical practice. Adv Nutr 2017;15:382–94.
  • Lim HS, Kim YJ, Lee J, Yoon SJ, Lee B. Establishment of Adequate Nutrient Intake Criteria to Achieve Target Weight Loss in Patients Undergoing Bariatric Surgery. Nutrients. 2020;12(6):1774. Published 2020 Jun 14. doi:10.3390/nu12061774
  • Kanerva N, Larsson I, Peltonen M, Lindroos AK, Carlsson LM. Changes in total energy intake and macronutrient composition after bariatric surgery predict long-term weight outcome: findings from the Swedish Obese Subjects (SOS) study. Am J Clin Nutr. 2017;106(1):136-145. doi:10.3945/ajcn.116.149112
  • Vanoh D, Shahar S, Mahmood NR. Association between nutrient adequacy and psychosocial factors with overall rate of weight loss after bariatric surgery. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):610-619. doi:10.6133/apjcn.2015.24.4.11

 

Предишна публикация
Следваща публикация

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани