Доверието на над 240 000 души

Научно доказано

Отстъпки за обем до 15%

Вашата количка

Хранителни непоносимости - кои храни да избягваме след бариатрична операция на стомашния ръкав или стомашния байпас

Picture of unhealthy meal for bariatric patients

Много пациенти съобщават за непоносимост към храни, особено в периода непосредствено след операцията, когато ви е позволено да започнете да се храните нормално. Някои храни може да не се приемат добре и да предизвикват неприятно усещане или дори дискомфорт за известно време. Какво трябва да очаквате, ако сте пациент преди или в началото на следоперативния период? Какво се счита за нормална непоносимост към храни и има ли други причини за непоносимост към храни?

Обичайни хранителни непоносимости

Няколко храни, които обикновено не се понасят добре след бариатрична операция, могат да включват, но не се ограничават до макаронени изделия, хляб, ориз, говеждо, пилешко, свинско месо, яйца, жилави зеленчуци, плодове с мембрани, храни със семена и краве мляко (или други млечни храни с лактоза). Все пак, като се има предвид това, всеки пациент е различен по отношение на това какво може и какво не може да понася. Също така не забравяйте, че всеки ден може да е различен. Един ден може да сте в състояние да понасяте дадена храна, която няколко дни по-късно може да не сте в състояние да понасяте. Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че при някои пациенти след бариатричната операция се наблюдават промени във вкуса. Възможно е просто вече да нямате желание за определени храни, които сте харесвали преди операцията.

Защо някои храни не се понасят?

Някои хранителни непоносимости са временни и се появяват, защото новият ви "бебешки стомах" все още не е готов да се справи с тази конкретна храна. Това е подобно на храненето на новородено бебе. Може би ще искате да започнете с една нова храна поотделно и да видите как се понася и след това да напреднете оттам. Като опитвате само по една нова храна, това помага да се определи коя храна не се понася добре. Не забравяйте първоначално да изяждате само една или две хапки от новата храна. Може да е добра идея да опитвате всички нови храни и вкъщи, докато не разберете по-добре какво понасяте и какво не. Ако изпитвате непоносимост към дадена храна, много специалисти препоръчват да изчакате няколко седмици, преди да я опитате отново.

Друга причина, поради която дадена храна може да не се понася добре, е твърде бързото напредване в етапа на диетата. Някои пациенти може да се нуждаят от по-дълго от средното препоръчително време в даден етап на диетата, преди да преминат към следващия етап. Това е нещо, което можете да обсъдите с вашия хирург и/или диетолог.

От по-физиологична гледна точка хранителната непоносимост (като цяло, не непременно специфична за бариатричната хирургия) може да възникне поради липса на подходящи ензими или химикали, необходими за смилането на определена храна. Това може да причини симптоми, вариращи от стомашно-чревни симптоми, като диария, подуване на корема и газове, до главоболие, промени в настроението и някои кожни заболявания. Симптомите могат да се проявят веднага или да отнемат известно време.

Съвети за намаляване на хранителната непоносимост.

Съществуват няколко търговски трика, които могат да ви помогнат да намалите риска от поява на хранителна непоносимост. Моля, посъветвайте се с вашия хирург, диетолог и/или програма, преди да опитате някой от тях, за да сте сигурни, че програмата ви е удобна за вашия хранителен план.

  • Макаронени изделия и ориз - Някои пациенти се справят добре с леко подваряване или преваряване. Повечето пациенти обаче не понасят тези храни до 9-12 месеца след операцията.
  • Пресен хляб - Опитайте да го препечете, за да го направите по-поносим. Въпреки това повечето пациенти не понасят хляб до около 6-12 месеца след операцията.
  • Говеждо, пилешко, свинско месо - Уверете се, че използвате метод за готвене, който запазва влагата. Гответе само до безопасната температура. Прекаленото готвене изсушава храната, което я прави по-малко поносима. Можете също така да опитате да използвате омекотител за месо или марината (следете за съдържанието на захар и мазнини), за да направите месото по-поносимо.
  • Скариди - Много пациенти казват, че колкото по-малки са скаридите, толкова по-добре понасят тях. Затова може би е по-добре да избягвате тези прекрасни скариди, докато не се отдалечите от операцията.
  • Яйца - Този въпрос е труден. Някои пациенти могат да понасят твърдо сварени яйца, докато други не могат. Някои пациенти могат да понасят бъркани яйца, а други - не. Затова опитайте да промените начина на приготвяне на яйцата, за да видите дали това ще промени ситуацията.
  • Жилави зеленчуци - Използвайте блендер и цедка, за да отделите несмилаемите фибри. При някои пациенти може да се наложи да изчакат до 6-12 месеца след операцията, за да ядат определени храни, като целина, аспержи и др.
  • Плодови мембрани - Отстранете мембраните на портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, за да повишите поносимостта им.
  • Кожички на плодове и зеленчуци - Отстранявайте кожичките на плодовете до подобряване на поносимостта им, като ябълки, сливи, праскови, круши, краставици, картофи и др.
  • Маруля - Изглежда, че марулята също не се понася много добре от някои пациенти. Въпреки че знаем, че тъмните зеленолистни зеленчуци са по-хранителни, някои пациенти понасят по-добре марулята айсберг в началото и след това могат да опитат по-зелена маруля, когато са малко по-далеч от операцията. Други пациенти са споделяли, че колкото по-свежа е марулята, толкова по-добре се понася.
  • Храни със семена - избягвайте да ядете семената, ако е възможно, или изчакайте да консумирате тази храна, докато мине малко повече време от бариатричната ви операция (примери са ягодите).
  • Краве мляко (или други млечни храни) - Опитайте соево мляко, мляко без лактоза, оризово мляко или бадемово мляко (търсете леки или по-нискокалорични варианти) вместо краве мляко.
  • Размер на порцията - Често може да се окаже, че не се понася самата храна, а размерът на порцията. Много пъти храните, които изглеждат "непоносими", всъщност са храни, които ни засищат по-бързо, поради което изискват да ядете по-малко от тях. Както знаем, в началото е трудно да се установи точно колко от всяка храна можете да понасяте, тъй като е необходимо време и практика, за да разберете какво можете да понасяте вие като индивид. Например пилешкото месо е често срещана храна, която не се понася добре. Дори да можете да изядете 6 хапки кисело мляко, най-вероятно не можете да изядете 6 хапки пилешко месо. Пилето е по-твърд протеин и 1-2 хапки може да са всичко, което можете да понесете в началото на операцията. Дори изяждането на 1 допълнителна хапка се счита за преяждане, което може да предизвика собствен дискомфорт. Постарайте се да пренаучите съзнанието си да разпознава чувството за ситост, за да избегнете неприятното усещане за "напълняване".
  • Темпо на хранене - Важно е да имате предвид скоростта, с която се храните. Възможно е да понасяте определена храна много по-добре, ако я ядете с по-бавно темпо и се уверите, че дъвчете правилно.

Въпреки че този списък не е изчерпателен и всеки пациент е различен, надяваме се, че той ще ви помогне да направите прехода към новия си хранителен режим след операцията малко по-лесен за вас. Моля, имайте предвид, че всяка програма има различни препоръки и всеки пациент е различен. Нещо, което работи за вас, може да не работи за вашия бариатричен приятел. Очакваме с нетърпение да се радваме заедно с вас, когато преминете към нормалния си хранителен план!


Предишна публикация
Следваща публикация

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани